Hidrolik Fren Sistemi

Hidrolik Fren Sistemi

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle binek araçlar da bir hayli gelişmiştir. Bu gelişimlerden en belirgini ise araçlardaki performans artışına bağlı olarak artan hız limitleridir. Bunun yanı sıra hız limitlerinin artmasıyla can güvenliği de tartışılan bir husus olarak ortaya çıkmıştır.

Bu durumda hız limitlerinin artmasına karşılık güçlü bir frenleme sisteminin gerekliliği de mühendisler tarafından ortak bir fikir olarak düşünülmektedir. Bu sebeple ilk olarak 1900’lü yıllarda Malcolm Lockheed hidrolik frenleri icat etmiştir. Hidrolik fren sistemi günümüzde de hala pek çok araçta kullanılmaktadır. Fakat günümüzde çok daha gelişmiş frenleme sistemleri bulunmaktadır. Tabi her sistemin kendisine göre artıları ve eksileri vardır. Hidrolik fren sisteminin en büyük artısı diğer sistemlere göre daha hızlı yanıt alınabilmesidir. Bunun yanında üretimi kolay ve üretim maliyetleri daha düşüktür, aynı zamanda fren sistemi bakımı ve onarımı maliyetleri de düşük olmaktadır. Eksilerine baktığımızda ise Hidrolik fren sisteminde ani bir frenleme yapıldığında frenlerin kilitlenmesi gibi durumlar söz konusudur. Bu problem kötü hava ve yol şartlarında yaşandığında ise direksiyon hakimiyetini kaybetmenize yol açabilir.

Hidrolik Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

Hidrolik fren sisteminin nasıl çalıştığından bahsetmeden önce sahip olduğu parçaları bakmakta fayda vardır;
  • Fren pedalı
  • Fren borusu
  • Fren hidrolik sıvısı
  • Fren balatası
  • Fren pistonu
  • Fren diski
Bunların kullanıldığı üç çeşit frenleme sistemi vardır. Bunlar;
Klasik hidrolik frenler: Klasik hidrolik frenlerde fren pedalına basıldığında merkez silindirin pistonunda bir basınç oluşur. Oluşan bu basınç sayesinde fren hidrolik sıvısı tekerlek silindirine ulaşır. Daha sonra tekerlek silindirindeki pistonlar açılarak frenleme sağlanır.
Hava yardımlı hidrolik frenler: Hava yardımlı hidrolik frenlerde ise klasik hidrolik frenlere ek olarak basınçlı havadan yardım alınır. Bu sistemde kullanılan hava motordan hareket sağlayan bir kompresör ile üretilir. Bu sistem yüksek tonajlı araçlarda kullanılmaktadır.
Vakum yardımlı hidrolik frenler: Vakum yardımlı hidrolik frenlerde aracın motorundaki emme manifoldu vakumu yardımı ile klasik hidrolik frenlere ek bir kuvvet sağlanır. Şoför frene bastığında vakum sübabı klasik frenlemenin ilk adımı olan merkez silindir pistonuna vakum yardımı sağlayarak frenlemeye yardımcı olur. Hidrolik fren sistemi ile ilgili detaylı işlem yapıtırmanız gerekiyor ise Bursa hidrolik fren ve fren inovasyon sistemleri uzmanlarımız size yardıma hazır.

İlgili Konular

MAF Sensörü Arızası

MAF Sensörü Arızası

Rehbere git

Aks Arızası ve Belirtileri

Rehbere git
Aks Arızası ve Belirtileri
Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?

Araç kısa far ayarı nasıl yapılır?

Sürücülerin çoğu araçların kullanım süresi boyunca far ayarı nasıl yapılır? Sorusuyla karşılaşmaktadır. Far, araçların ve karşıdan gelenin görülebilmesi için çalışan ve araç güvenliğini oluşturan temel bölümlerden biridir. Far sisteminin bozulması veya ayarlarının oynaması durumda yetkili bir araç servisinden konu ile ilgili yardım alınmalıdır. Far Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Far ayarının bozuk olup olmadığı yapılan far testi ile belli olmaktadır. Yıl içerisinde araçlara yapılan periyodik bakımlar sırasında far temizliği, ampul değişimi gibi işlemler sırasında...

Rehbere git

Şase Nasıl Düzelir?

Şasi düzeltme hizmeti, araç güvenliği ve performansı için kritik öneme sahiptir.

Rehbere git
Şase Nasıl Düzelir?