Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?
Trafiğin yoğun olması veya kurallara uymayan sürücülerin varlığı trafikte hatalı durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Maddi hasarlı kazalardan sonra bir takım prosedürleri uygulamak oldukça önemlidir.
Kaza sonrasında kaza tespit tutanağı düzenlemek ilk aşama olsa da polisi beklemek gerekebilmektedir. Örneğin, sürücünün ehliyetinin olmaması, sürücünün 18 yaş altı olması veya alkollü olması gibi durumlar kaza tespit tutanağı ile çözülebilecek durumlar değildir. Bazı durumlarda polisin işlemlere dahil olması gerekir.
Trafik kazasından sonra;
1. Yaralıların durumu kontrol edilir ve ambulans çağrılır.
2. Araçlar uygun bir yere çekilerek fotoğrafları çekilir.
3. Sürücüler kaza tespit tutanağını eksiksiz bir şekilde doldurur.
4. Uyuşmazlık durumlarında trafik polisi çağrılır.
Kaza Tespit Tutanağı
Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı bir kazanın ardından olaya karışan sürücülerin polis çağırmadan kendi aralarında yaptıkları anlaşmayı kapsamaktadır. Sigorta işlemlerinin uygulanabilmesi için tutanakta kazaya karışan tarafların görüşlerinin yazılı bir şekilde belirtilmesidir. Yetkili oto servislerin bu tutanaklar ile işlem yaptığı unutulmamalı ve eksiksiz hasar tespiti için gereken özen gösterilmelidir.
Kaza tespit tutanağı için taraflar tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmalıdır. Sigorta şirketleri ile sorun yaşamamak adına kaza tutanağının doğru ve düzgün bir şekilde doldurulması gerekir.
1. Kazanın saati, yeri ve tarihi
2. Görgü tanıklarının bilgileri
3. Tarafların sürücü bilgileri, Trafik Sigortası poliçe bilgileri ve araç bilgileri
4. Aracın hasar aldığı ilk darbe tutanakta işaretlenir.
5. Kaza yeri taslağı çizilir.
6. Taraflar kaza ile ilgili görüşlerini doldurur.
7. Tutanağın imzalanması en önemli adımdır. İmzalanmayan bir tutanak geçerli değildir.