Yağ Filtresi Değişimi

Yağ Filtresi Değişimi

Yağ filtresi, motor çalışırken sistemdeki yağın içerisinde ısıdan veya patlamalardan dolayı yağın içerisine karışan ve yağlama sistemine zarar veren maddelerin tutulmasını sağlamaktadır.

  • Yağ filtresinin belirli periyotlarda, aracın üretici firma standartlarıyla değiştirilmesi gerekir. Genellikle bu periyotlar motor yağ değişimi ile aynı zaman diliminde gerçekleşmektedir. Yağ değiştirilirken mutlaka fitrenin de değiştirilmesi gerekir.
Yağ filtresi küçük deliklerden oluşan bir süzme mekanizmasıdır. Bu mekanizma aracın kullanım sıklığına bağlı olarak tıkanır ve işlevini yapamayacak duruma gelir. Böyle durumlarda filtre değişmezse bir süre sonra delinecek boyutta hasar alabilmektedir.  Filtrenin delinmesi yağın süzülmesini engelleyerek motorun ciddi anlamda zarar görmesine yol açar.
  • Filtre değişim işlemine başlamadan önce motorda bulunan yağın boşaltılması gerekir. Motordaki boşaltma işlemi bittikten sonra aracın marka ve modeline göre değişen filtre bölümü, uygun ekipmanlar kullanılarak yerinden çıkarılır. Filtrenin çıkarılma işlemi dikkatli ve titizlikle yapılması gereken bir işlemdir.
  • Filtrenin yerinden çıkarılması aşamasında motorun diğer bölümlerine yağın değmemesi adına filtrenin yuvasına temiz bir bez sarılmalıdır. Filtre tamamen çıkarıldıktan sonra yeni filtre bir miktar yağlanarak yuvasına takılmaktadır. 
Yağ filtre değişimi, araç sahiplerinin kafasına göre uygulayabileceği bir işlem değildir. Bu işlem için yetkili bir servisten yardım alınması gerekir. 
Belirtiler;
1. Yağ arıza lambası yanıyorsa
2. Motorun yağlama sisteminde meydana gelen herhangi bir arıza
Yapılan işlemler;
Araçların kullanma sıklığı dikkate alındığında değişim süreleri değişiklik göstermektedir. Genelde 10.000 ile 15.000 kilometre arasında değişmektedir.
Aracın kullanma kılavuzu dikkate alınarak yağ seçimi yapılmalıdır. Her araca her yağ cinsi her araç için uygun değildir. Yakıt tasarrufu sağlamak adına motor yağının ve filtresinin düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Yağ filtre değişimlerini önemsemeyen araç sahipleri, ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmaktadır. Üstelik araçta gözlemlenen sorunların büyük çoğunluğu motordan kaynaklıdır. Bir araçta motorun arızalanması veya bozulması büyük masraflı sorunların oluşmasına sebep olmaktadır.
Yağ ve filtre değişimi yapmak isteyen araç sahipleri konuda uzman ve aracın marka modeline uygun olarak servis seçimi yapmalı ve hizmet almalıdır. 

İlgili Konular

Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafik kazası sonrası neler yapılmalı?

Trafiğin yoğun olması veya kurallara uymayan sürücülerin varlığı trafikte hatalı durumların oluşmasına sebep olmaktadır. Maddi hasarlı kazalardan sonra bir takım prosedürleri uygulamak oldukça önemlidir. Kaza sonrasında kaza tespit tutanağı düzenlemek ilk aşama olsa da polisi beklemek gerekebilmektedir. Örneğin, sürücünün ehliyetinin olmaması, sürücünün 18 yaş altı olması veya alkollü olması gibi durumlar kaza tespit tutanağı ile çözülebilecek durumlar değildir. Bazı durumlarda polisin işlemlere dahil olması gerekir.

Rehbere git

Şase Nasıl Düzelir?

Şasi düzeltme hizmeti, araç güvenliği ve performansı için kritik öneme sahiptir.

Rehbere git
Şase Nasıl Düzelir?
Amortisör Takoz Arızası

Amortisör Takoz Arızası

Bursa Otoklinik Bosch Car Service´de amortisör takoz arızası belirtileri ve çözümleri, garantili yedek parça hizmetiyle detaylı inceleniyor.

Rehbere git

Yağ Pompası Arızası

Rehbere git
Yağ Pompası Arızası